Recenze HP X32c, esportového monitoru pro ty nejsnaživější
i Zdroj: Hrej.cz
Hardware Článek Recenze HP X32c, esportového monitoru pro ty nejsnaživější

Recenze HP X32c, esportového monitoru pro ty nejsnaživější | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

28. 11. 2021 18:50

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. ZOBRAZENÍ 3. POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

Když se obměňuje počítač, velice často s ním jde i monitor. Hned po počítači je to dle mého to nejdůležitější, co by se na počítači mělo řešit. Není nutné za něj vyhazovat horentní částky, lze totiž vybírat velice chytře – kór, když vám jde výrobce naproti, mezi které patří i HP. I když má společnost herní divizi OMEN, z mě neznámého důvodu se rozhodlo vydat řadu HP X, která cílí na esportové hráče, a to s pěknou cenovkou. Jak produkt dopadl si ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama

ZOBRAZENÍ

Pojďme tedy na to hlavní, tedy přední stranu monitoru. Jak už bylo zmíněno, jejím velkým lákadlem a rozlišovacím aspektem je zahnutí s úhlem 1500R. Toto zakřivení je příjemné, i když jsem si na něj musel chvíli zvykat. Monitor je velký 31,5 palců, velký vykřičník ale vkládám do následující vlastnosti – rozlišení 1920x1080. A právě tady se zastavíme a řekneme si, kam HP s tímto monitorem cílí.

Jestliže jste hráči singleplayerovek, máte rádi dlouhé koukání na seriály a filmy ve vysoké kvalitě, pracuje s grafikou nebo zkrátka potřebuje špičkový obraz s vysokým rozlišením a perfektními barvami, tady určitě nepochodíte. To není výtka, ale prostý fakt – tento monitor není pro vás. HP X32c totiž míří zejména na esportové hráče nebo ty, kteří vymění rychlost za kvalitu.

Při této velikosti monitoru a tomto rozlišení totiž jsou už relativně nedaleko od monitoru vidět jednotlivé pixely. To je pochopitelně u požadavků pro velkou kvalitu špatně, tento monitor je ale pro ty, kteří chtějí vytáhnout ze svých schopností co nejvíce. HP do monitoru vsadilo VA panel, který slouží jako takový překlad mezi TN a IPS. Nabízí lepší barevný profil než TN, zároveň ale dokáže nabídnout velkou rychlost a odezvu. 

Recenze HP X32c, esportového monitoru pro ty nejsnaživější
i Zdroj: Hrej.cz

X32c tak umí podat velice pěkné barvy, koneckonců nabízí 97 % pokrytí sRGB. Osobně jsem z barevným podáním neměl jediný problém, vše působilo tak, jak mělo. Příjemná je i možnost jasu, papírově HP tvrdí 350 cd, já mohu říct, že i při osvícení sluníčkem jsem neměl se sledováním obsahu na monitoru problém. Obecně tedy nelze monitoru vytknout nic, pojďme ale na ty důležité vlastnosti.

Tím jsou rozhodně odezva a obnovovací frekvence. Ta se v tomto případě zastavila na 165 Hz, což je pro hraní kompetitivních her skvělé číslo. Co se odezvy týče, monitor sice hlásí 1 ms, ale stane se tak pouze při použití speciálního módu, který způsobí velký ghosting. Osobně ale rozdíl mezi 1 ms u overdrive nebo 3 ms s klasickým zobrazením už opravdu nepoznám – a to i vzhledem k tomu, že průměrný člověk má dobu reakce asi 200 ms.

Samozřejmě můžeme vypsat i další vlastnosti, jako Flicker Free, podporu AMD FreeSync nebo HP Eye Ease, které filtruje modré světlo a snaží se dodat stále věrný obraz bez žlutého filtru.

Recenze HP X32c, esportového monitoru pro ty nejsnaživější
i Zdroj: Hrej.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama