Co se stalo s Red Dead Online?
i Zdroj: Rockstar Games
Témata Red Dead Redemption 2 Článek Co se stalo s Red Dead Online?

Co se stalo s Red Dead Online?

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

30. 8. 2023 20:00 1

Máme srpen 2023. Multiplayerová součást hry Red Dead Redemption 2, Red Dead Online, už přes rok nedostala žádný zásadní update. Herní komunita ji prakticky odepsala a její diskuzní fóra se zaplnila výroky o promarněném potenciálu ze strany vývojářů z Rockstar Games. Čím si RDO zasloužilo takové zacházení a má ještě šanci na záchranu?

Reklama

Red Dead Online nebylo v roce 2019 nic nového. Multiplayerové součásti jsme mohli vidět jak u původního Red Dead Redemption, tak u dílů ze série Grand Theft Auto, ať už šlo o oficiální součásti hry nebo fanouškovské modifikace. Rockstar Games tituly měly vždy skvělou atmosféru, takže když se našla možnost ji sdílet v otevřeném světě s přáteli, nešlo odolat. V tomto ohledu je možné připomenout oblíbené roleplay servery jak GTA Online, tak legendárního GTA: San Andreas.

Co se stalo s Red Dead Online?
i Zdroj: Marek Krátký / Hrej.cz

Red Dead Online bylo v tomto ohledu trochu napřed, a to ze dvou důležitých důvodů. Tím prvním byl samotný svět z původního titulu. Ten byl přímo importovaný do online verze a svou rozlohou, diverzitou a celkovou krásou bral dech bez ohledu na to, zda jste se ním procházeli jako Arthur (John) nebo jako jakákoliv jiná, hráčem vytvořená postava. 

Tento svět měl také mraky aktivit, které nově neměly podobu uzavřených misí, jak byli do té doby zvyklí hráči GTA Online. Téměř vše se odehrávalo v tom stejném, otevřeném a krásném prostředí. Díky tomu byly samotné mise mnohem interaktivnější a nebezpečnější, co se možných nepřátel týkalo. Ostatní hráči vám mohli v mnoha případech do práce zasáhnout a buď vám pomoci, nebo ji zcela zhatit.

Poslední velký update vám umožnil... opít se a hrát?
i Zdroj: Marek Krátký / Hrej.cz
Poslední velký update vám umožnil... opít se a hrát?

Vše se zdálo tak živé a každý si alespoň jednou musel zapředstírat, že je tím neohroženým kovbojem na divokém západě. Z hlediska vcítění se do světa je RDO přeborníkem a to je také důvod, proč na něm bez problému nahrajete stovky hodin, aniž byste něco konkrétního udělali. Zde hra těží jak ze skvělého původního titulu, tak ze zkušeností Rockstaru s multiplayerem obecně.

Druhý důvod, proč se RDO budoucnost zdála růžová, byl již zmíněný potenciál. Red Dead Online si ze základní hry sice něco vzalo, nebylo toho však dost. Hráči napjatě čekali na přidání možnosti přepadení vlaku, vykrádačky banky ve stylu GTA či koupě nemovitosti pro dožití postavy. Všechno zmíněné již v původním titulu bylo, a proto se neustále po internetu objevovaly “zaručené úniky” o tom, že další update vždy alespoň jednu z požadovaných aktivit přinese. Nic takového se však nedělo a místo zajímavého obsahu přicházely jen recyklované práce práce (jobs), které už v online hře dávno byly. 

Promarněný potenciál

Red Dead Online zároveň vytyčilo nový směr, kterým se Rockstar Games vydali i do budoucna. Ačkoliv již v GTA Online byla ekonomika hry dost diskutabilní, v RDO byla úplně šílená. Za práci, která vám trvala desítky minut, jste často dostali pouze pár dolarů. Nejen, že se taková práce nevyplatila a na ten samý (velice malý) výdělek by stačilo skolit jelena a prodat ho u řezníka, ale v většinou hráč vlastně ani předem nevěděl, kolik za tu práci dostane. 

Co se stalo s Red Dead Online?
i Zdroj: Marek Krátký / Hrej.cz

Systém odměňování nebyl ani trochu předvídatelný či transparentní. Frustrovaným hráčům nepomohl ani fakt, že v základní hře člověk dostal mnohem více peněz a zároveň byly ceny za služby, zbraně a oblečení nižší. Nenasytnost Rockstaru přitom byla vidět také v dalších aspektech hry. Špatná ekonomika, založená na šíleně dlouhé a opakované práci (grindu), je jedním z typických znaků her, které vás chtějí oškubat i po jejich koupi. Dalšími znaky jsou například prémiová měna, battle pass či neustálé vnucování nákupu herní měny za reálné peníze. RDO všechny zmíněné položky obsahovalo.

Tisíc korun za 13 let starou hru? Adekvátní, říká šéf Take-Two o portu Red Dead Redemption
i Zdroj: Rockstar Games / Red Dead Redemption press kit

Tisíc korun za 13 let starou hru? Adekvátní, říká šéf Take-Two o portu Red Dead Redemption

Nedávno oznámený port kovbojské akce Red Dead Redemption pro konzole PlayStation 4 a Nintendo Switch vzbudil vášně. Řeší se…

9. 8. 2023 10:00

I přes všechny penězoždímací mechaniky stále RDO nedosahuje příjmů GTA Online a je to vidět na aktivitě tvůrců. Z Red Dead byla většina vývojářů přesunuta do vývoje nového GTA a zbylý tým by měl pracovat pouze s již vytvořeným obsahem. Chápu, že když je GTA Online úspěšnější, tak se do něj bude dále a více investovat. Přeci jen titul jako GTA je svou akčností, humorem a zasazením vytvořený pro masy, zatímco RDO některé z těchto vlastností pozbývá. O výdělcích RDO si přesto mnohá herní studia mohou nechat jen zdát a jakákoliv péče by se tedy nejspíš ještě pořád vyplatila.

Hráči vzdávají hold Red Dead Online. Hra sice nekončí, fanoušci jí ale vystrojili pohřeb
i Zdroj: SynthPotato / Twitter

Hráči vzdávají hold Red Dead Online. Hra sice nekončí, fanoušci jí ale vystrojili pohřeb

Komunita se pomalu loučí s multiplayerovou složkou westernové akce Red Dead Redemption 2. Red Dead Online sice oficiálně…

14. 7. 2022 10:46

Takhle na konci je přeci jen zajímavé vidět sílu hráčské vynalézavosti. Největší událostí RDO za poslední roky totiž nebyl nějaký převratný update, opravující všechny chyby titulu, ale naopak jeho symbolický pohřeb ze strany hráčů. Neznamená to, že by již hru nikdo nehrál, nebo že by si ji někdo nemohl užít. Je ale bohužel jasné, že se jedná pouze o stín toho, co mohlo být něčím větším.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama