vysledky-hospodareni-sony-prekvapeni
Novinka Výsledky hospodaření Sony - překvapení

Výsledky hospodaření Sony - překvapení

sleepless.

sleepless.

31. 1. 2007 07:29
Reklama

Analytici si zase jednou pořádně zařádili, když docela nedávno nahlas přemýšleli o výsledcích hospodaření Sony za třetí kvartál fiskálního roku a předpověděli, že Sony čeká o 50% procent nižší zisk, než ve stejné době minulého roku. Skutečnost se však tentokrát od předpovědí notně liší. Společnost Sony totiž celkově překonala nejenom předpovědi analytiků, ale i svojí vlastní předpověď, když její zisk klesl (navzdory launchi PS3 a dalším neplánovaným nákladům) jen o 5.3 procent a ne 50. Herní divize Sony utržila v období říjen – prosinec 3.63 miliardy dolarů, což je o 5 procent více, než ve stejném období minulého roku. To samozřejmě není extra pozitivní, protože tržby měly být díky launchi PS3 v JPN a USA daleko vetší, ale pořád je lepší 5 nárůst, než nic.

Každopádně, navzdory vyšším tržbám, došlo (v rámci vidoeherní divize Sony) kvůli nákladům spojených s prodejem PS3 (nezapomínejte, že se každá konzole prodává se ztrátou) k navýšení ztráty na částku blížící se 0.44 miliardě dolarů. Za připomenutí stojí, že ve stejném období minulý rok byla videoherní divize Sony výdělečná, když do firemní kasičky přišla s čistým ziskem 0.67 miliardy dolarů. Propad se však kvůli launchi PS3 očekával a předpokládalo se, že bude větší.

Co se prodeje jednotlivých produktů Sony týče, tak se od launche, do konce roku 2006 podařilo do obchodů prodat 1.84 milionu kusů PS3, což z této konzole činí nejrychleji prodávanou PlayStation platformu. 1.03 milionu kusů PS3 z toho šlo přitom pro US a zbytek – 0.81 milionu kusů PS3 – šel do Japonska.

Konzole PS2 se během 3. kvartálu prodalo globálně 4.11 miliony kusů, což je oproti stejnému období v minulém roce pokles o 23 procent. V případě handheldu Sony PSP je ten pokles ještě markantnější, když se jej na celém světě prodalo od října do prosince jen 1.76 milionu kusů, což je o 76 procent méně než ve stejném období minulého roku.

V oblasti prodeje her, tedy v oblasti softwarové, se Sony střídavě nedařilo i dařilo. Celkové prodeje PS2 her klesly oproti stejnému období minulého roku o 16 procent na 78 milionů ks, zatímco prodeje PSP her stouply o 24 procent na 21.2 milionů ks. Prodeje PS3 her se dostaly na číslo 5.2 milionů ks.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama