FlatOut: Head On Recenze FlatOut: Head On

FlatOut: Head On

Ulrik_

Ulrik_

29. 4. 2008 22:00 3
Reklama

Kdo si pamatuje stařičké adrenalinové Destruction Derby? Tu adrenalinem nabitou jízdu, při níž bylo největší zábavou demolovat cizí vozy i svého svěřence? Nu, určitě by se vás mnoho našlo, nicméně nyní na stejném poli dominuje jiný hráč, pravnouček Flatout a musíme říci, že babička by z něj měla radost (odpusťte trochu té příbuzenské metafory znavenému stárnoucímu recenzentovi). A jelikož jste jistě zašilhali na tabulku vpravo od tohoto textu, víte, že i na PSP dorazily tyto zatraceně zábavné závody a úspěšně obhájily svou pozici.

Pojištění? Nenechte se vysmát...

Pro ty, kdo by snad sérii neznali kratičké uvedení do „děje“. Jezdce ve FlatOutu skutečně nikdo nepojistil, vždyť destrukce jak vozu, tak těla řidičova jsou jeho esenciální náplní a hra vám nabízí sdostatek možností, jak potvrdit pojišťákovu neblahou předtuchu. Vezměme si jenom klasické závodění na čas po různých trasách, ať již přírodních či městských. Naivní závodník by přišel a čekal, že když nechá všechny za sebou, má pohár a lepé děvy kolem závodů motající se v kapse. Nicméně jho překvapení by bylo asi velké během první kolize, kdy by jej oponent naremploval do stromu, vyhodil z dráhy, přátelským šťouchnutím navedl na trasu silnice – benzínová pumpa (vysoce explozivní). Nejen, že by tento opovážlivec nebyl za tuto činnost potrestán, on dokonce dostane štědré bodové ohodnocení! Zničí výstražné kužely? Taktéž. Zdevastuje dopravní značení? Projede skrz stodolu nebohého soukromého podnikatele? Jen houšť a větší kapky říká hra. A tak když náš nezkušený závodník stejně dojede do cíle jako první, zjistí, že nakonec skončil pátý, protože ostatní možná nebyli tak rychlí, ale během cesty se činili a ničili vše co jim přišlo pod kola.

Nejen závodem živ jest člověk

Nu, pokud by vás přestalo bavit jezdit po krásách přírody, máte zde možnost poněkud bizarnějšího vyžití. Kaskadéři mají těžký život a váš svěřenec navlečený ve stylové kožené bundě o tom ví své. Zvolíte-li Stunt Mode, stane se vaším projektilem, jímž plníte, slovy prvorepublikového klasika, rozličné úkoly eskamotérské. Rozjeďte se na plný plyn na lyžařském můstku, ale neskákejte s autem, k tomu vyšší moc stvořila katapultovací sedadlo. To vymrští řidiče a když budete dost šikovní, máte rekord v kapse. Je libo na podobný způsob třeba curling? Šipky? Bowling? Chcete si zkusit pěkný útok v americkém fotbale s pomocí automobilu? FlatOut je to pravé vyžití pro vás! Absurdní a černý humor Stunt módu sice nedoporučujeme zkoušet v reálu (asi nemáte ono sedadlo), ale na PSP rozhodně ano. Jen se pak nedivte udiveným obličejům kolem vás, když budete zuřivě zápolit s tlačítky a navigovat za soustředěného výrazu, hryzajíc si jazyk nebohého řidiče na velký terč.

Ne, nebojte se, na samotné Destruction Derby se nezapomnělo. Je zde a je stále pekelně zábavné. Opět pro našeho nováčkovského závodníka – jedna aréna. Je libo, klasický americký plácek mezi tribunami? Benzínovou pumpu? (opět velmi výbušné) Střechu mrakodrapu? K tomu několik aut a šílených jezdců, kteří netouží po ničem jiném než je vůně planoucího benzínu, chuť cákajícího oleje a zvuk trhaného kovu. Pak už je jen všechny pustíte do sebe a počítáte, kdo byl největším zabijákem na čtyřech kolech (nu, později se tento počet může drasticky měnit). Opět neplatí, že ten kdo přežije vyhraje, ale kdo nadělá „největší bordel“ si vyslouží největší ovace.

Tak copak jsem to ještě nezkusil?

Jak měly předchozí řádky naznačit, možnosti vyžití ve FlatOutu je skutečně velké množství. Samozřejmě je zde možnost jak vlastní kariéry, tak vyzkoušení si všech těch kouzelných disciplín a závodů „z fleku“ a bez zdlouhavého odemykání. Navíc FlatOut působí skvěle jako hra, jíž si zapnete na třeba deset minut a pak ji můžete zase s poklidem odložit – prostě zábavné krátkodobé odreagování. Kdo má rád výzvy, může se vydat za sbíráním všech možných pohárů a ocenění a než je všechny získá, stráví se hrou mnoho hodin. Navíc samotný styl Stunt Modu umožňuje zápolení s kamarády na jednom PSP, kdy se jednoduše střídáte a zkoušíte, kdo dolétne dál, přesněji etc. Kdo má vybavenější přátele může samozřejmě závodit ve čtyřech lidech v ad hoc módu a to už je zábavný zážitek – hlavní díky možnosti destrukce svých bližních. Samotné ovládání jde jen chválit. Na rozložení tlačítek si zvyknete hned a jízdní vlastnosti vozu také nepřechází do krve pomalu. Grafika je na poměry PSP poměrně štědrá a model poškození kvalitní. Popojíždění vraků v závěrech Destruction Derby občas připomíná závody paraplegiků. Auta neposlouchají, šinou se, přes kouř nevidíte moc daleko a otočit se je výkon hodný poloboha. Prostě a jednoduše se tyto násilnické závody skutečně vyvedly.

FlatOut: Head On
PlayStation PSP

Verdikt

Závody plné výbuchů, nárazů a kolizí, za něž vás ještě všichni chválí se opět povedly a na PSP si máme zase na čem vybíjet své násilnické choutky.

Co se nám líbí a nelíbí?

Množství módů, hra se dobře ovládá, mnohé disciplíny jsou skutečnou výzvou
Chybí multiplayer přes internet, bez sluchátek ty exploze tak nezní
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama